Menu Sluiten

Passe-partout
Een passe-partout zorgt voor afstand tussen het in te lijsten werk en het glas. Het heeft daarmee een beschermende functie. Daarnaast krijgt de inlijsting een rijkere uitstraling en kan het kunstwerk een mooi accent geven. Passe-partout kartonsoorten zijn in veel kleuren verkrijgbaar.

 


Glas
De lijstenmaker heeft een aantal glas soorten met elk andere eigenschappen:

Art-Glass

Gecoat glas (heet ook wel Art-Glass of True-Vue):
Kunstwerken met een hoge historische, artistieke en commerciële waarde vereisen optimale bescherming en zichtbaarheid. Deze glassoorten zijn voor minimaal 70% UV-wereld dankzij een UV-werende coating. Art-Glass is vrijwel onzichtbaar dankzij een tweezijdige ontspiegelende coating.

  • Uv-waarde: 70% – 99%, reflectie: 0,5% – 8%, lichtdoorlaatbaarheid: 92% – 99%, dikte: 2 t/m 8,4 mm
  • Art-Glass Anti-reflectie UV-70 wordt het meest gewaardeerd door onze klanten.

Normaal glas (basis inlijst glas):

  • Uv-waarde: 45%, reflectie: 8%, lichtdoorlaatbaarheid: 85 – 99%, dikte: 2 t/m 6 mm

Enkelzijdig ontspiegeld glas:
Dit floatglas is enkelzijdig geëtst. Het basisglas voor ontspiegeld glas is floatglas (wiki) dat aan één of twee zijden door middel van een zoutzuur mengsel wordt geëtst. De grofheid van de ets geeft een hogere of een mindere mate van ontspiegeling. Doordat de oppervlakte van het glas geëtst wordt, heeft het als nadeel dat het beeld achter glas ook minder scherp is. Hoe grover de ets hoe minder scherp het beeld. De ets is bij dit type minder grof dan dubbelzijdig ontspiegeld glas. Het ingelijste werk komt dan ook nog steeds goed duidelijk over.

  • Uv-waarde: 70% – 90%, reflectie: 0,5% – 1,5%, lichtdoorlaatbaarheid: 85% – 99%, dikte: 2 t/m 6 mm

Dubbelzijdig ontspiegeld glas: 
Dit is een tweezijdig geëtst floatglas. Doordat dit glas aan beide zijden geëtst wordt, veroorzaakt het een duidelijke vertroebeling van het beeld. Dit glas wordt meestal gebruikt bij het inlijsten van een hoogglans foto of poster zonder passe-partout. Omdat de binnenkant ook geëtst is plakt de foto niet aan het glas vast. Vanwege de sterke vertroebeling van dubbelzijdig ontspiegeld glas is het daarom aan te raden om Art-Glass met spacers te gebruiken.

Bron: Wybenga Glashandel